Wat te doen bij een overlijden?
Na een overlijden moeten er in korte tijd veel beslissingen genomen worden. Sommige direct, voor andere keuzes is best even ruimte. Ik kan u helpen om op het juiste moment de goede beslissing te nemen.
Neem even de tijd
Neem de tijd die u nodig heeft.
Misschien wilt u in alle rust even bij uw dierbare zijn. Misschien wilt u eerst wat familie en vrienden op de hoogte brengen of gewoon even alleen te zijn.
Doe wat goed voelt op dat moment.
Als u echter direct contact met ons wilt opnemen sta ik klaar om u te ondersteunen en samen te kijken wat in uw situatie de beste manier van handelen is.

Bel de huisarts
Het eerste wat u moet doen is contact opnemen met de huisarts. De huisarts komt en zal het overlijden officieel vaststellen. Als het overlijden in een ziekenhuis of zorgcentrum heeft plaatsgevonden, wordt door de dienstdoende arts de verklaring van overlijden opgesteld en uitgegeven. Dan hoeft u de huisarts niet te bellen.
Met deze verklaring kan de aangifte bij de gemeente door mij, of indien gewenst, door iemand uit de familie, geregeld worden.
Informeer familieleden
Het is belangrijk directe familieleden en dichtstbijzijnde betrokkenen spoedig persoonlijk en telefonisch op de hoogte te stellen. Op deze manier kan onduidelijkheid en verwarring over details voorkomen worden.
Bij een overlijden wordt er vaak snel via digitale kanalen gecommuniceerd.
Het is niet prettig dit bericht als eerste van derden te moeten vernemen.

Bel de uitvaartbegeleiding
Ik ben 24/7 bereikbaar.
Wanneer u belt, stel ik u enkele vragen die direct van belang zijn, zodat we samen kunnen afstemmen wat er verder moet gebeuren.
We spreken een moment af wanneer ik bij u langskom, zodat we samen de zorg voor uw dierbare kunnen bespreken.
Het zorgteam komt voor de verzorging van de overledene. Ook zij staan 24/7 voor u klaar.
Als u dat liever zelf doet, of als u er mee wilt helpen, is dat uiteraard zeker mogelijk.
Wat voor u het beste voelt, staat centraal.

Het bespreken van de uitvaart
Het is belangrijk dat naasten die direct betrokken zijn zoveel mogelijk aanwezig zijn bij het gesprek.
Ieder van hen heeft een unieke relatie met de overledene.

Het is belangrijk om kinderen erbij te betrekken.
Als er kinderen betrokken zijn verdienen zij een plek bij het gesprek. Hun verdriet uit zich vaak anders dan bij volwassenen en zij hebben ook recht op een passend afscheid. Volwassenen spreken vaak over de hoofden van kinderen heen, maar kinderen dragen bij aan een ontspannen sfeer en kunnen op hun eigen manier bijdragen aan de invulling van het afscheid. Zo wordt het ook voor kinderen een passend afscheid.

De uitvaart
Op de dag van de uitvaart is de dag van het definitieve afscheid. Over het algemeen niet gemakkelijk. Het is dan ook onze verantwoordelijkheid dat u zich volledig kunt richten op de gebeurtenissen van die dag, de naasten en de te verwachten gasten.
Op de dag van de uitvaart begeleid ik u van het begin tot het eind. Zoveel mogelijk op de achtergrond. Het is úw afscheid.
Uiteraard zal ik op de momenten waarop dat nodig is de leiding nemen.

Zorg na de uitvaart
In een nazorggesprek blikken we terug op het overlijden en de uitvaart.
We vinden het belangrijk om te weten hoe het met u gaat.
Ook kunnen we u wat adviezen geven over een aantal zaken die op dat moment belangrijk voor u zijn .